Detalii referitoare la proba scrisă din cadrul Concursului „Nicolae Mărgineanu” 2025:
1. Proba scrisă va avea loc în data de 22.03.2025, începând cu ora 10:00, la sediul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA), Str. Teodor Mihali, Nr. 58-60.
2. Pentru o bună organizare, rugăm concurenții să se prezinte la ora 9:00 în fața sălii de concurs. Repartizarea candidaților se face după cum urmează:
........ (urmează să fie afișat după confirmarea înscrișilor)
3. Accesul în sala de examinare se realizează pe baza unui act de identitate. Utilizarea telefoanelor în sălile de concurs pe durata concursului este strict interzisă. Recomandăm candidaților să lase telefoanele mobile și alte obiecte personale în grija aparținătorilor. În cazul în care candidații nu dispun de această opțiune, obiectele personale (incluzând geantă, ghiozdan, telefon mobil) se vor preda la intrarea în sală supraveghetorilor. Acestea vor fi restituite candidatului la părăsirea sălii de concurs.
4. După distribuirea în sălile de concurs ale materialelor de concurs și începerea probei (ora 10:00), accesul în săli va fi interzis.
5. Proba de concurs va dura 60 de minute (excepție concurenții care au solicitat timp suplimentar în baza unui diagnostic medical). Candidații pot părăsi sala doar după primele 15 minute de la începerea examinării, caz în care caietul cu subiecte va rămâne în sala de examinare. Acest caiet va putea fi recuperat după încheierea examenului pentru toți participanții.
6. Candidații vor folosi PIX NEGRU. Nu se acceptă completarea fișelor de răspuns cu creion sau stilou.
xxxx
1. Scopul concursului
Concursul Nicolae Mărgineanu 2025, organizat de Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB), Cluj-Napoca, se adresează:
1.1. Tuturor celor care doresc să urmeze cursurile Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul UBB Cluj Napoca, oferindu-le șansa de a susține o probă de concurs similară cu proba scrisă a concursului de admitere din Iulie 2025. Pentru candidații la această facultate, specializarea Psihologie, linia de studiu română, din cadrul UBB, rezultatele obținute la Concursul Nicolae Mărgineanu 2025 vor putea fi utilizate în cadrul concursului de admitere din luna Iulie 2025, ca parte a mediei de admitere (pentru detalii suplimentare, consultați capitolul 7, secțiunea 7.1).
1.2. Tuturor celor care urmează să susțină un examen de admitere bazat pe evaluarea abilităților cognitive, la alte specializări decât cea menționată la punctul 1.1. Prin natura probelor de concurs și a rezultatelor oferite, acest concurs reprezintă o oportunitate de verificare a nivelului de competențe ale potențialilor candidați. Pentru participanții la concursul Nicolae Mărgineanu 2025 din această categorie, rezultatele nu pot fi utilizate în cadrul concursului de admitere la specializării vizate, acestea putând fi recunoscute doar pentru persoanele descrise la punctul (1.1).
2. Data și locul de desfășurare
Concursul Nicolae Mărgineanu ediția 2025 se va desfășura în format fizic în sălile de curs ale Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca situate în zona campusului FSEGA (str. Teodor Mihali, nr. 58-60) în data de 22 martie 2025, ora 10:00. Durata concursului va fi de 1 oră. Detaliile organizatorice urmează a fi comunicate prin anunțuri postate pe site-ul facultății și la adresa de e-mail furnizată în cadrul înscrierii.
3. Disciplinele si tematica concursului
În cadrul concursului Nicolae Mărgineanu 2025, candidații vor primi un caiet de sarcini care vizează evaluarea diferitelor abilități cognitive (doar pentru a menționa câteva pentru predicția performanțelor academice fără a fi exhaustive - raționament deductiv, raționament inductiv, raționament analogic, raționament cantitativ/probabilistic, abilități verbale etc.). Subiectele vor fi de tip grilă, asemănătoare ca structură și grad de dificultate cu cele care urmează a fi susținute la concursul de admitere Iulie 2025 în cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul UBB Cluj Napoca. Subiectele vor fi în număr de 40 (câte 8 întrebări pentru fiecare abilitate cognitivă evaluată) și vor fi redactate în limba română.
Abilitățile cognitive evaluate în cadrul acestui concurs sunt identice cu cele ce urmează a fi evaluate în cadrul probei scrise de la concursul de admitere din iulie 2025, specializarea Psihologie, linia de studiu română. Similaritatea abilităților vizate în cele două evaluări (concurs Nicolae Mărgineanu 2025, respectiv concurs admitere psihologie) nu înseamnă că cele două probe de evaluare vor conține exact același tip de sarcini.
Regulamentul de admitere Iulie 2025, Psihologie, poate fi consultat aici: https://psiedu.ubbcluj.ro/data/uploads/doc/regulamente/fpsereg_admitere-2025.pdf
4. Evaluarea grilelor de concurs
Fiecare întrebare are cinci alternative și un singur răspuns corect. Nu există itemi fără răspuns corect sau cu opțiunea de răspuns de tipul „nu știu”.
Fiecare întrebare are aceeași pondere, 1 punct. Orice candidat poate înregistra un scor, în unitățile scalei, între 0 și 40 de puncte.
Punctajul obținut la testul grilă urmează a fi convertit într-o notă de la 1 la 10 puncte, în baza formulei: Notă Concurs = ((Punctaj*9)/40)+1. De exemplu, un candidat care la testul grilă a oferit 30 de răspunsuri corecte din 40 va obține Nota Concurs = ((30*9)/40)+1 = 7.75.
Pentru fiecare candidat se va calcula și afișa și câte un scor pentru fiecare dimensiune/ abilitate cognitivă specifică evaluată, exprimat în unități procentuale. Acest scor se va calcula prin raportarea scorului individual obținut la o anumită dimensiune, la scorurile obținute de ceilalți participanți la aceeași dimensiune (pentru mai multe detalii, consultați capitolul 7, secțiunea 7.2).
5. Calendarul concursului
Înscrierea la concurs: 01 martie 2025 – 19 martie 2025. Situația candidaților înscriși se va afișa la finalul fiecărei zile începând cu data de 07 martie 2025.
Afișarea listei finale a candidaților, împreună cu repartizarea acestora pe Săli: 20 martie 2025
Desfășurarea concursului, cu participare fizică: 22 martie 2025, ora 10:00
Afișarea rezultatelor pe site-ul Facultății de Psihologie: 24 martie 2025
Depunerea de contestații: 25 martie 2025 – 26 martie 2025
Afișarea rezultatelor finale pe site-ul Facultății de Psihologie: 27 martie 2025
6. Condiții de participare
Concursul Nicolae Mărgineanu 2025 se adresează prioritar, dar nu exclusiv, elevilor de liceu din clasa a XII-a şi persoanelor care au obținut diploma de bacalaureat în anii precedenți, care doresc să își testeze competențele în vederea admiterii la specializarea Psihologie, linia de studiu Română a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Posibilitatea de a obține rezultate pentru fiecare dimensiune în parte însă, reprezintă un feedback valoros în ceea ce privește nivelul de pregătire a oricărui candidat care urmează să susțină o probă de admitere bazată pe testarea unor abilități cognitive, indiferent de facultatea și specializarea vizată.
Procedura de înscriere presupune parcurgerea a două etape, respectiv: 1. Plata taxei de participare, și 2. Completarea fișei de înscriere. Plata taxei de participare în lipsa completării fișei de înscriere nu oferă dreptul de participare la concurs. Numărul locurilor disponibile pentru această competiție este limitat la 1000. După ocuparea locurilor disponibile (primii 1000 de participanți cu plata efectuată și fișa de înscriere completată), aplicația de înscriere online nu va mai permite înscrierea candidaților la concurs (caz în care perioada de înscriere se consideră a fi închisă înainte de termen). În cazul celor care au efectuat plata, dar din motivele prezentate mai sus, nu au reușit să completeze fișa de înscriere (deoarece s-a atins maximul stabilit), suma achitată va fi returnată integral.
7. Utilitatea participării la concursul ”Nicolae Mărgineanu, 2025”
7.1 Aspecte normative:
Nota obținută la concursul Nicolae Mărgineanu 2025 se poate folosi ca şi notă la proba scrisă a concursului de admitere din sesiunea Iulie 2025, specializarea Psihologie, linia de studiu Română. Recunoașterea notei ca și probă de concurs în cadrul admiterii la specializarea Psihologie, linia de studiu Română a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, UBB, Cluj-Napoca, este condiționată de înscrierea și participarea candidatului la examenul de admitere din luna Iulie 2025. Pentru toți participanții concursului Nicolae Mărgineanu 2025 care respectă această condiție, nota obținută la proba scrisă a concursului de admitere din sesiunea Iulie 2025 va fi, în mod automat, nota mai mare dintre cele două evaluări. De exemplu, unui candidat care obține nota 9 la Concursul Nicolae Mărgineanu și nota 8 la concursul de admitere la Facultatea de Psihologie în sesiunea Iulie 2025, i se va reține în mod automat nota 9 ca fiind cea care va contribui la media calculată în cadrul concursului de admitere la Facultatea de Psihologie, specializarea Psihologie, linia română.
Nota obținută la concursul Nicolae Mărgineanu 2025 nu poate fi transferată la concursul de admitere din alți ani. Lipsa înscrierii candidatului în sesiunea de admitere Iulie 2025, specializarea Psihologie, Linia de studiu Română, atrage după sine imposibilitate recunoașterii notei obținute la orice alt concurs de admitere în cadrul Facultății de Psihologie. De asemenea, lipsa susținerii probei scrise din cadrul examenului de admitere în sesiunea Iulie 2025, chiar și în cazul înscrierii în sesiunea de admitere, se va solda cu calificativul Absent și eliminarea candidatului din concursul de admitere fără a se recunoaște nota obținută în concursul Nicolae Mărgineanu 2025.
Nu există niciun acord formal care să permită recunoașterea notei obținute la Concursul Nicolae Mărgineanu în contextul unor examene de admitere organizate de către alte centre universitare sau alte specializări din cadrul UBB, Cluj-Napoca.
7.2 Aspecte formative:
În cazul concurenților, prospectivi candidați la examenele de admitere bazate pe aptitudini cognitive, organizate de alte universități sau facultăți/specializări din cadrul UBB, profilul obținut în urma concursului Nicolae Mărgineanu 2025 poate reprezenta un reper al nivelului de pregătire pentru examenul de admitere. Abilitățile vizate în cadrul concursului Nicolae Mărgineanu 2025 sunt: raționament deductiv, raționament inductiv, raționament analogic, raționament cantitativ/probabilistic și abilități verbale. Cunoașterea nivelului de dezvoltare al diferitelor dimensiuni testate va permite o direcționare a efortului în mod specific spre acele tipuri de sarcini care operaționalizează dimensiunile mai slab dezvoltate. Acest profil al dimensiunilor cognitive va fi exprimat în unități procentuale, adică ținând cont de performanța celorlalți concurenți la concursul Nicolae Mărgineanu 2025. De exemplu, să presupunem că un concurent obține punctajul 6 pentru dimensiunea raționament deductiv. În cadrul profilului întocmit, scorul de 6 va fi exprimat sub forma unui scor procentual care reflectă poziția acestui scor și implicit a concurentul, în ordinea crescândă a notelor obținute de toți ceilalți concurenți la aceeași dimensiune. Procedura este identică pentru toate dimensiunile/abilitățile vizate.
8. Înscrierea la concurs
Pentru înscrierea la concurs, candidații trebuie să urmeze următorii pași:
9. Situatie înscriși la concurs