• facultatea de psihologie
  STRUCTURA ANULUI UNIVERSITAR 2017-2018
  22.01.2018 - 11.02.2018 sesiune de examene - 3 săptămâni
  12.02.2018 - 18.02.2018 vacanţă - 1 săptămână
 • curs postuniversitar interventii psihopedagogice
  Curs postuniversitar: Intervenţii psihopedagogice pentru copiii cu dizabilităţi şi familiile acestora”
  Perioada de inscriere: 22 ianuarie 2018 - 9 februarie 2018
  (in programul cu public al secretariatului, exceptand zilele libere)
 • seara sportivilor cu dizabilitati
  Seara sportivilor cu dizabilități la BSD
  6 decembrie 2017
  Str. Sindicatelor, nr. 7, et. 1, Amf. Al. Roșca, cu începere de la ora 16
MENIU

Scurt istoric al facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei

      Invatamantul superior in domeniul psihologiei a debutat in anul 1919, o data cu infiintarea Universitatii Daciei Superioare la Cluj. Titularul de atunci al catedrei, Florian Stefanescu Goanga, o personalitate stiintifica marcanta a vremii s-a format la Institutul de Psihologie a lui W. Wundt in Leipzig, Germania. Urmand modelul german, Stefanescu - Goanga a avut initiativa de a crea in 1922 la Cluj Institutul de Psihologie experimentala, comparata si aplicata, cel dintai institut de acesat fel din Romania. Acest institut a cunoscut o dezvoltare de exceptie in perioada interbelica datorita colectivului didactic si de cercetare valoros (N. Margineanu, Al. Rosca, D. Todoran, L. Rusu, A. Chircev, D. Salade, S. Cupcea si altii), dezvoltandu-se cateva domenii importante ale psihologiei experimenatle si aplicate: psihologia persoanei, psihologie industriala, selectia si orientare profesionala, psihologie judiciara, psihologie scolara.
      Din pacate, meandrele istoriei din perioada comunista au impins psihologia intr-un sever con de umbra care a culminat cu desfiinatrea sectiei de psihologie intre 1977 - 1989.
      Reinfiintat in 1990, sub coordonarea prof. univ. dr. Ioan Radu, Catedra de Psihologie s-a dezvoltat continuu si a ajuns in prezent una dintre cele mai prestigioase din tara, ridicandu-se in acelasi timp la standardele stiintifice si didactice internationale.
      In cadrul Universitatii Daciei Superioare din Cluj a functionat Catedra de Pedagogie care s-a afirmat prin contributiile lui Vl. Ghidionescu, unul dintre pionierii pedagogiei experimentale din Romania, profesor universitar intre anii 1919 - 1944 si director al Seminarului Pedagogic Universitar in perioada 1922 - 1939. Alaturi de prof. univ. O. Ghibu, unul dintre intemeietorii Universitatii Daciei Superioare, care punea accent pe o pedagogie “nationala”, Vl. Ghidionescu a dezvoltat cercetarile pedagogice si a pledat pentru o pedagogie stiintifica si experimentala, pe care a promovat-o in laboratorul de pedagogie experimentala.
      In perioada postbelica, in pofida unor restrictii impuse de regimul comunist, pedagogia clujana a reusit sa se afirme in continuare, catedra fiind condusa de personalitati marcante precum: prof. dr. D. Salade, prof. dr. A. Dancsuly, prof. dr. M. Ionescu.
      In cadrul Universitatii Daciei Superioare din Cluj s-a initiat si pregatirea in domeniul educatiei speciale, destinata persoanelor cu diferite deficiente. Astfel intre anii 1922 - 1928 au fost organizate 3 cicluri de cursuri de cate 2 ani, sub coordonarea prof. univ. dr. Florian Stefanescu Goanga. O pregatire sistematica universitara in domeniul educatiei speciale s-a realizat la Universitatea din Cluj incepand din anul 1961, in cadrul sectiei de "Defectologie"- singura din tara in acea perioada - care si-a schimbat denumirea in anul 1967 devenind sectia Psihopedagogie Speciala, pregatirea studentilor realizandu-se pe baza unui curriculum in care competentele teoretice se relationau cu competentele practice. Din nefericire in anul 1975 sectia Psihopedagogie Speciala a fost desfiiintata de regimul ceausist.
      In anul 1990 s-a reinfiintat sectia de Psihopedgogie Speciala si catedra de profil, sub coordonarea prof. dr Ioan Radu si a prof. univ. dr. Vasile Preda, asigurandu-se pregatirea de inalt nivel a specialistilor in domeniul invatamantului special si educatiei incluzive, prin implementarea unui curriculum elaborat pe baza standardelor din tarile occidentale.
      In anul 2017 s-au aniversat 20 de ani de la infiintarea Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, eveniment de la care se poate urmari un material video, in cele ce urmeaza:

Admitere
Admitere 2017

Oficiul Permanent al Admiterii ofera candidatilor, pe tot parcursul anului, informaţii privind admiterea la facultate. Telefon: +40-264-405337; +40-264-405300; interior 5337.

Detalii
Selectie Erasmus