• deschidere an psihologie
   DESCHIDEREA ANULUI UNIVERSITAR
   Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei - UBB Cluj Napoca
  • conferinta pedagogie
   International Conference
   "Education, Reflection, Development"
   June 24-25, 2022 - Online
  • inscrieri conversie profesionala
   Perioada de înscriere: 12-19 septembrie 2022
   Forma de învățământ: Frecvență redusă
   Număr de locuri: 128/ locație (disponibile pentru sesiunea de toamnă)
  • conferinta pedagogie
   Abordări didactice actuale și de perspetivă în învățământul primar
   Înscriere: termen limită, 20 septembrie 2022
   Materialele conferinței vor fi publicate într-un volum colectiv tipărit
  • formare continua cadre
   Programe de formare continua pentru cadrele didactice din invatamantul preuniversitar
   Activitatile programelor se desfasoara in regin ONLINE, sub avizul MEC
   Info: Secretariatul Extensiei Nasaud (Nicoleta Tupcil): 0263.361393
  • covid
   Info-Covid-19
   Servicii suport
   Decizii și măsuri pentru prevenirea răspândirii infecției cu noul Coronavirus
  • facultatea de psihologie
   Academicradio
   Radio ONLINE

  • facultatea de psihologie
   International Week
   Teaching and Staff Training - New European Trends in Psychology and Educational Sciences. 2nd Edition

  • formare continua cadre
   PROGRAM DE FORMARE CONTINUĂ DEZVOLTAREA PROFESIONALĂ ÎN DOMENIUL EDUCAŢIEI INCLUZIVE/SPECIALE
   Depunerea dosarelor se face online pănă la completarea numărului de locuri (35 de locuri)
   https://forms.gle/viAGK36QmW68WMSg9
 • MENIU

  Scurt istoric al facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei

        Invatamantul superior in domeniul psihologiei a debutat in anul 1919, o data cu infiintarea Universitatii Daciei Superioare la Cluj. Titularul de atunci al catedrei, Florian Stefanescu Goanga, o personalitate stiintifica marcanta a vremii s-a format la Institutul de Psihologie a lui W. Wundt in Leipzig, Germania. Urmand modelul german, Stefanescu - Goanga a avut initiativa de a crea in 1922 la Cluj Institutul de Psihologie experimentala, comparata si aplicata, cel dintai institut de acesat fel din Romania. Acest institut a cunoscut o dezvoltare de exceptie in perioada interbelica datorita colectivului didactic si de cercetare valoros (N. Margineanu, Al. Rosca, D. Todoran, L. Rusu, A. Chircev, D. Salade, S. Cupcea si altii), dezvoltandu-se cateva domenii importante ale psihologiei experimenatle si aplicate: psihologia persoanei, psihologie industriala, selectia si orientare profesionala, psihologie judiciara, psihologie scolara.
        Din pacate, meandrele istoriei din perioada comunista au impins psihologia intr-un sever con de umbra care a culminat cu desfiinatrea sectiei de psihologie intre 1977 - 1989.
        Reinfiintat in 1990, sub coordonarea prof. univ. dr. Ioan Radu, Catedra de Psihologie s-a dezvoltat continuu si a ajuns in prezent una dintre cele mai prestigioase din tara, ridicandu-se in acelasi timp la standardele stiintifice si didactice internationale.
        In cadrul Universitatii Daciei Superioare din Cluj a functionat Catedra de Pedagogie care s-a afirmat prin contributiile lui Vl. Ghidionescu, unul dintre pionierii pedagogiei experimentale din Romania, profesor universitar intre anii 1919 - 1944 si director al Seminarului Pedagogic Universitar in perioada 1922 - 1939. Alaturi de prof. univ. O. Ghibu, unul dintre intemeietorii Universitatii Daciei Superioare, care punea accent pe o pedagogie “nationala”, Vl. Ghidionescu a dezvoltat cercetarile pedagogice si a pledat pentru o pedagogie stiintifica si experimentala, pe care a promovat-o in laboratorul de pedagogie experimentala.
        In perioada postbelica, in pofida unor restrictii impuse de regimul comunist, pedagogia clujana a reusit sa se afirme in continuare, catedra fiind condusa de personalitati marcante precum: prof. dr. D. Salade, prof. dr. A. Dancsuly, prof. dr. M. Ionescu.
        In cadrul Universitatii Daciei Superioare din Cluj s-a initiat si pregatirea in domeniul educatiei speciale, destinata persoanelor cu diferite deficiente. Astfel intre anii 1922 - 1928 au fost organizate 3 cicluri de cursuri de cate 2 ani, sub coordonarea prof. univ. dr. Florian Stefanescu Goanga. O pregatire sistematica universitara in domeniul educatiei speciale s-a realizat la Universitatea din Cluj incepand din anul 1961, in cadrul sectiei de "Defectologie"- singura din tara in acea perioada - care si-a schimbat denumirea in anul 1967 devenind sectia Psihopedagogie Speciala, pregatirea studentilor realizandu-se pe baza unui curriculum in care competentele teoretice se relationau cu competentele practice. Din nefericire in anul 1975 sectia Psihopedagogie Speciala a fost desfiiintata de regimul ceausist.
        In anul 1990 s-a reinfiintat sectia de Psihopedgogie Speciala si catedra de profil, sub coordonarea prof. dr Ioan Radu si a prof. univ. dr. Vasile Preda, asigurandu-se pregatirea de inalt nivel a specialistilor in domeniul invatamantului special si educatiei incluzive, prin implementarea unui curriculum elaborat pe baza standardelor din tarile occidentale.
        In anul 2017 s-au aniversat 20 de ani de la infiintarea Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, eveniment de la care se poate urmari un material video, in cele ce urmeaza:

  Aniversarea de 20 ani